Letak Hiša pravljic - optična igrača

Letak Hiše pravljic postane optična igrača

 

Ob filmu smo vam želeli ponuditi še malo drugačen, predvsem pa bolj neposreden stik s svetom animacije. Gibljive podobe namreč zelo preprosto ustvarite tudi sami! Dokaz za to je letak Hiše pravljic, ki se v spretnih otroških rokah z nekaj pomoči staršev spremeni v zanimivo optično igračo, imenovano taumatrop

 

Navodila za izdelavo 

 

Izdelava je zelo preprosta. Vse kar potrebujete poleg letaka so škarje in vrvico ali navadni gumijasti elastiki.

Najprej po zarisani črtkani črti iz letaka izrežite krog. Na eni strani kroga lahko vidite Natana, na drugi strani pa se skriva palček na goski. Nato v že narejeni luknjici vstavite vrvici ali elastiki, primite oba konca in ju nežno zavrtite oziroma potegnite narazen, da se papirnati krogec na med njima zavrti

Natan in palček se bosta ob vrtenju krogca nenadoma oba znašla skupaj na isti sliki! Taumatrop lahko dopolnete tako, da na stran, kjer je palček, narišete Natanova očala, mu dorišete šaljive brke ali kaj drugega.

Pri pozicioniranju dorisanih dodatkov si lahko pomagate tako, da letak položite na svetlo površino oziroma proti svetlobi, saj boste tako skozi papir videli Natanov obraz in boste točno vedeli, kje kaj dorisati na drugi strani.

 

Svoj taumatrop lahko poskusite izdelati tudi sami doma. Iz malo tršega papirja izrežite krog in na vsako stran narišite del sličice (najbolj znan primer je, da na eno stran narišete kletko, na drugo pa ptička - ob vrtenju se bo ptiček znašel v kletki). Oblikujte luknjici, vstavite elastiki in zabava se lahko prične!

©2018 Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. XHTML, CSS. ©2010 Avtorji.

Kontakt:

info@animateka.si
Tel.: 05 99 71 747