Zgodba in liki

Zgodba

Poletne počitnice so tu! Sedemletni Natan in sestra Angelika se s staršema odpravita
v počitniško hišo ob morju, kjer je nekoč živela njuna teta Elenora. Ta je Natanu vedno prebirala pravljice in ob raziskovanju hiše družina odkrije, da je teta prav njemu podarila veliko sobo, polno knjig. Toda Natan ne zna brati in zato popoldneve raje prežilvlja na plaži, kjer s sestro spuščata zmaja, delata gradove iz peska in se igrata z morskimi rakci.

Nekega dne pa ga radovednost premami, znova obišče knjižnico tete Eleonore in presenečen odkrije, da so junaki knjig oživeli in potrebujejo njegovo pomoč. Alica in Beli zajec, Rdeča kapica in volk, Pepelka, Aladin, Kralj Artur, Ostržek, Guliver, Trnuljčica, Sneguljčica, Obuti maček, Deklica z vžigalicami, Peter Pan, Lačko in Grozovilda, prav vsi so tam. In vsi, razen sitne Grozovilde, ki ga pomanjša, v Natanu prepoznajo Elenorinega naslednika. Naložijo mu pomembno nalogo: zaščititi mora like, da bodo dolgo živeli in da bodo otroci po vsem svetu lahko poslušali pravljice, in prebrati čarobni urok, ki se nahaja v knjižnici. Toda deček še vedno ne zna brati! Vse bolj verjetno se zdi, da bodo pravljični junaki izginili in da bodo otroci poslušali le še resnične zgodbe. Da bi bila naloga še težja, so tu še nevihta, premeteni trgovec s starinami in presenečenj polna plaža. Bo pogumnemu Natanu uspelo rešiti knjižne junake? Se bo naučil brati?

Liki

Natan

Natan je radoveden deček, ki ga zanima vse, razen knjig. Teh se pravzaprav kar malo boji, saj mu branje dela velike težave in nikakor ne more razvozlati skrivnosti črk. Kljub temu obožuje pravljice, ki mu jih je do nedavnega tako rada prebirala njegova teta Eleonora. Brez nje se v svetu pisane besede počuti izgubljen, a ima pravljice preveč rad, da se ne bi soočil z izzivom in rešil pravljičnih junakov pred pozabo.

Angelika

Natanova starejša sestra je živahno in včasih že kar malo jezikavo dekletce, ki se včasih rado norčuje iz Natana zaradi njegovega strahu pred branjem. Na plaži se rada igra z zmajem, ki pa ji povzroča kar velike preglavice. Čeprav Natana po sestrsko zbada, ga ima tudi zelo rada in mu v težavah priskoči na pomoč.

Teta Eleonora

Natanova in Angelikina dobrosrčna stara teta, ki je imela zelo rada knjige in je Natanu vedno prebirala pravljice.

Skubec

Pretkani trgovec s starinami, ki v zakladnici knjig tete Eleonore zavoha dober posel in se na vse kriplje trudi, da bi jih odkupil od Natanovih staršev.

Adrian

Prijazni sosed tete Eleonore, ki je v skrbeh za Eleonorino zapuščino in bi naredil vse, da Skubec ne bi odkupil njenih dragocenih knjig.

©2018 Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. XHTML, CSS. ©2010 Avtorji.

Kontakt:

info@animateka.si
Tel.: 05 99 71 747