Splošno o filmu

Originalni naslov: Kérity la maison des contes
Slovenski naslov: Hiša pravljic
Država: Francija, Italija
Format predvajanja: DCP ali DVD
Dolžina: 76 minut
Jezik Sinhronizirano v slovenščino
Primerna starost za ogled filma: Primerno za otroke od 4. leta dalje

Zgodba

Poletne počitnice so tu! Sedemletni Natan in sestra Angelika se s staršema odpravita v počitniško hišo ob morju, kjer je nekoč živela njuna teta Elenora. Ta je Natanu vedno prebirala pravljice in ob raziskovanju hiše družina odkrije, da je teta prav njemu podarila veliko sobo, polno knjig. Toda Natan ne zna brati in zato popoldneve raje prežilvlja na plaži, kjer s sestro spuščata zmaja, delata gradove iz peska in se igrata z morskimi rakci.

Image

Nekega dne pa ga radovednost premami, znova obišče knjižnico tete Eleonore in presenečen odkrije, da so junaki knjig oživeli in potrebujejo njegovo pomoč. Alica in Beli zajec, Rdeča kapica in volk, Pepelka, Aladin, Kralj Artur, Ostržek, Guliver, Trnuljčica, Sneguljčica, Obuti maček, Deklica z vžigalicami, Peter Pan, Lačko in Grozovilda, prav vsi so tam. In vsi, razen sitne Grozovilde, ki ga pomanjša, v Natanu prepoznajo Elenorinega naslednika. Naložijo mu pomembno nalogo: zaščititi mora like, da bodo dolgo živeli in da bodo otroci po vsem svetu lahko poslušali pravljice, in prebrati čarobni urok, ki se nahaja v knjižnici. Toda deček še vedno ne zna brati! Vse bolj verjetno se zdi, da bodo pravljični junaki izginili in da bodo otroci poslušali le še resnične zgodbe. Da bi bila naloga še težja, so tu še nevihta, premeteni trgovec s starinami in presenečenj polna plaža. Bo pogumnemu Natanu uspelo rešiti knjižne junake? Se bo naučil brati?

Liki

Natan

Natan je radoveden deček, ki ga zanima vse, razen knjig. Teh se pravzaprav kar malo boji, saj mu branje dela velike težave in nikakor ne more razvozlati skrivnosti črk. Kljub temu obožuje pravljice, ki mu jih je do nedavnega tako rada prebirala njegova teta Eleonora. Brez nje se v svetu pisane besede počuti izgubljen, a ima pravljice preveč rad, da se ne bi soočil z izzivom in rešil pravljičnih junakov pred pozabo.

Angelika

Natanova starejša sestra je živahno in včasih že kar malo jezikavo dekletce, ki se včasih rado norčuje iz Natana zaradi njegovega strahu pred branjem. Na plaži se rada igra z zmajem, ki pa ji povzroča kar velike preglavice. Čeprav Natana po sestrsko zbada, ga ima tudi zelo rada in mu v težavah priskoči na pomoč.

Teta Eleonora

Natanova in Angelikina dobrosrčna stara teta, ki je imela zelo rada knjige in je Natanu vedno prebirala pravljice.

Skubec

Pretkani trgovec s starinami, ki v zakladnici knjig tete Eleonore zavoha dober posel in se na vse kriplje trudi, da bi jih odkupil od Natanovih staršev.

Adrian

Prijazni sosed tete Eleonore, ki je v skrbeh za Eleonorino zapuščino in bi naredil vse, da Skubec ne bi odkupil njenih dragocenih knjig.

O Avtorjih

Dominique Monféry

Režiser

Dominique Monféry (1965) je študiral umetnost na CFT Gobelins v Parizu. Sodeloval je v ekipah, ki so ustvarile mednarodno priznane animirane filme v Disneyjevi produkciji, kot so Notredamski zvonar (1996), Tarzan (1999) in Atlantida: izgubljeno cesarstvo (2001). Destino (2003), ki ga je režiral in animiral, je bil nominiran za oskarja za najboljši animirani kratki film.

Image

Rébecca Dautremer

Ilustratorka

Rébecca Dautremer je bila rojena leta 1971 v mestu Gap na jugovzhodu Francije. Leta 1995 je diplomirala na École nationale supérieure des arts décoratifs ter nato začela z delom na področju ilustriranja in oblikovanja. Pred nekaj leti se je posvetila tudi pisanju (L'Amoureux, 2003). Njene slikovne knjige so izjemno poetične, vselej začinjene z drobcem humorja. Pri pisanju in ilustriranju črpa navdih iz zakladnice klasičnih pravljic, katerih imaginarij pogosto posodobi; zabavne likovne zgodbe naseljujejo junaki, kot so Babayaga, hudomušni Cyrano in nenavadne princeske. Rdeča nit njenega ustvarjanja so tople barve in natančne risbe. Knjige Rébecce Dautremer so priljubljene predvsem pri otrocih med tretjim in enajstim letom starosti, a obenem navdušujejo mnoge "velike otroke" (zlasti Princeske in Sentimento). L'Amoureux, ganljiva pripoved o ljubezni in otrocih, je bila pred kratkim prirejena za oder in v predstavi so nastopili otroci. Za to delo je leta 2003 prejela nagrado Prix Sorcière. Rebecca Dautremer živi v Parizu z možem, grafičnim oblikovalcem in pisateljem Taï-Marcom Lethanhom. Skupaj se podpisujeta pod knjigi Cyrano in Babayaga. Dela tudi v oglaševanju ter sodeluje pri snovanju otroških revij (Milan-Presse in Fleurus-Presse), pa tudi v projektih založnikov, specializiranih za šolsko literaturo. Princeske (Les Princesses, 2004), ki jih zdaj lahko beremo tudi v slovenščini, je napisal Philippe Lechermeier. Prefinjene ilustracije, ki bogatijo njegove domiselne in zabavne opise glavnih junakinj, vabijo tako male kot velike bralce v svet princesk, kakršnih niso spoznali nikjer drugje. Nekatere Rebeccine izvirne ilustracije so razstavljene v galeriji pariškega muzeja Maison de Contes et des Histoires.

Image

Filmska zasedba

Režija: Dominique Monféry
Scenarij: Anik Le Ray, Alexandre Révérend
Risba: Rébecca Dautremer
Montaža: Cédric Chauveau
Glasba: Christophe Héral
Glasovi: Dino Lalić (Natan), Ana Pepelnik (Angelika), Ana Ličina (mama), Matjaž Štirn (oče), Zala Vidali (Alica), Ivan Cepanec (Beli zajec), Rok Kušlan (Ljudožerec), Robert Vrtovšek – Maček (G. Skubec), Igor Krasnik (Adrian), Polona Torkar (Madam Aubrey), Matija Drobne (Prof. Germadek), Katja Preša (Grozovilda), Urša Červ (Elenora), Anja Humljan (Pepelka), Andraž Magajna (Ostržek), Katja Šušteršič (Rdeča Kapica), Jaka Mihelič (Volk), Rok Kosec (Kapitan Kljuka), Mato Žgajnar (Peter Pan), Nejc Heine (Obuti maček), Tjaša Koprivec (Trnuljčica), Špela Frlic (Mama s plaže), Boštjan Napotnik (Dojenček s plaže)
sinhronizirano v studiu Radia Študent
Koprodukcija: Gaumont-Alphanim, La Fabrique, Lanterna Magica
Distribucija v Sloveniji: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta